КПД vs CA (експерт сметководител): Што е подобро за вас?

КПД vs CA (експерт сметководител): Што е подобро за вас?

Updated:октомври 15, 2018
Брус Welker, КПД

КПД vs. CA

Кое е подобро? Кои означување ќе им помогне на вашата кариера? При одлучувањето вашиот избор на професија во сметководство, може да биде во дилема да избираат меѓу КПД или CA. Клучното прашање кое се наметнува е дали КПД корист на својата кариера, патот, или CA? Не постои јасен победник бидејќи и двете квалификации ќе ви помогне да се зголеми вашиот технички вештини, сметководство вештини и вештини за управување со бизнисот. исто така,, иматели на КПД и CA имаат тенденција да бидат подеднакво се шири низ комерцијалните и јавните сметководство - така што секоја квалификација обезбедува максимална флексибилност да работат во индустријата. Ајде да ги разгледаме во она што секој од овие сертификати вклучува и големите разлики меѓу двете. Сертифициран јавен сметководител е професионалец кој има положиле испитот КПД дадени од страна на американскиот Институт за сертифициран јавен сметководител (AICPA) и ги исполни сите барања за образование и работно искуство поврзани со полагање на испитот. Овие професионалци се експерти во САД GAAP, Американскиот федерален данок на доход, и неколку други области на САД сметководство и финансиско право, како што се ревизија. Иако овој сертификат се почитува низ целиот свет, тоа е САД ознака која потврдува дека професионалните е надлежен во САД сметководство и способни за вршење на ревизија и оданочување задачи кои други професионалци не се дозволени да се направи.

Што е CA?

Експерт сметководител (CA) е професионалец кој има положено CA испит и потребните образование во својата земја на сертификација. експерт сметководител Постојат многу организации кои обезбедуваат образование и испитување за КУД. Неколку примери се на Институтот за овластени сметководители на Шкотска (ICAS), Институтот за сметководители во Англија и Велс (ICAEW), Институтот за сметководители во Индија (Ichhai) и канадската Институтот за сметководители (CICA.) Сметководители во Канада, Австралија, Нов Зеланд, Мексико и Ирска имаат договор за реципроцитет со САД. Ако тие можат да го положат испитот противвредност, тие можат да работат во U.S. како CPAs. Административни се експерти во МСФИ и други меѓународни сметководствени стандарди. Иако тие можат да имаат добро разбирање на САД GAAP, Тие не се толку обучени во оваа област како што се CPAs.

КПД vs CA: Пат во кариерата

ознака за CPA ќе отвори многу можности за кариера за вас. По добивање на вашиот сертификат КПД ќе можат да работат во различни сметководствени области како што се меѓународните сметководствени, внатрешните & надворешната ревизија, консултантски услуги, судска Сметководство, услуги за уверување, оданочување & Финансиско планирање итн. Со својата глобална признавање, ќе се најдат на најдоброто место да работат насекаде во многу земји. Слично, CA Означување, исто така, ќе ви обезбеди многу можности во специјализирани области на сметководство, како што се ревизија, оданочување, Корпоративните финансии, корпоративно право. По добивање на CA Сертификација можете или може да работи во постојниот врвот фирми на Сметководство или можете да започнете свој независен професионална пракса.

КПД vs CA: платите

Двете CPAs и CAS плати зависи од вашата географска локација, описот на работното место, и години искуство. Така, тие се разликуваат драстично. Запишани Агент Плата Средната плата за КПД во U.S. е $62,410 а просечната плата за кариера во U.K. е 34.637 £ ($44,849 долари). И сертификати имаат голема плата мобилност и секој може да се направи $150,000 или повеќе секоја година во зависност од позицијата и на ниво на искуство.

КПД vs CA: Потребно време

Тоа е малку повеќе јасна да стане КПД во однос на барањата на времето. Вие треба да имаат завршено 150 додипломски кредит часови и исто така мора да имаат работено на определен број часови под директен надзор на КПД. Ти тогаш имаат 18 месеци за да седат и да помине сите четири дела на испитот КПД. така, тоа би можело да трае околу 8 1/2 години да стане КПД (пет години на додипломски работа, две години на работа и 18 месеци да помине во КПД испит). барања ЕА време Колку време е потребно за да стане CA зависи од тоа во која земја планирате да се практикуваат во и вашето ниво на образование и професионално искуство. Како пример, на ICAS има четири опции:
  1. Директна рута за влез на напуштање на училиштето, која бара пет години на обука со ICAS одобрени од работодавачот;
  2. Дипломиран влез пат за студенти, која бара три години на обука со ICAS одобрени од работодавачот;
  3. Професионални запис маршрута за искусни професионалци за финансии е за основани професионалци со високо образование (официјално признати како еквивалентни на Велика Британија) или пет години релевантно работно искуство и
  4. трасата на патишта, кои им овозможува на членовите на Институтот за јавни финансии и сметководство (CIPFA) можност да стане член на ICAS и да заработи CA ознака.
Постојат две патеки; една мери соодветна експертиза и други, практични познавања. Двете патеки бараат седум години на пост-квалификација искуство. Најдобар "јаболка до јаболка" споредба ќе биде КПД = ICAS Патека #2.

КПД vs CA: Трошоци и сертификација Барања

Колку чини да се добие дозвола за твојот CPA е променлива. Сите држави бараат да заработи минимум диплома 's студии по сметководство или бизнис со вклучувајќи и голем број на предмети потребни. Речиси сите држави бараат да освојат најмалку 150 кредит часови, како и. Така, вашата КПД образовни бара ќе се разликуваат во зависност од тоа ако ги извршуваат магистратура за да заработите вашиот последен 25 колеџ кредит часови или едноставно се повеќе класи во вашиот додипломски студии програма. Процесот на сертификација себе ќе чини околу $3,000 вклучувајќи соодветна КПД преглед разбира и такси испит. Откако ќе го положат испитот, исто така ќе треба да се задржи вашата лиценца важи со континуираното образование кредити секоја година. Тие се разликуваат во цената, но повеќето чини помеѓу $50-$100 на кредитна час. Повеќето држави бараат околу 40 кредити годишно. Не грижете се, иако. Ако се добие работа во јавна сметководствена фирма, тие ќе плаќаат за вашиот континуираното образование.
Цената за да стане CA зависи од земјата во која живеете, вашето образование и работно искуство и она што организацијата се пријавувате за добивање на вашиот акредитивен.
на пример, ако се пријавувате за ICAS и да изберете патеки #1 и #2 (директен влез од училиште или на факултет) тогаш вашиот работодавец ќе ги покрие трошоците. Ако се одлучат за Патека #3 (професионална), трошоците се околу £ 5,750 - £ 13.900. патека #4 (за членовите на CIPFA) трошоците се £ 1.035 за соодветна експертиза Патека. За практични познавања Патека, трошоците се: £ 596 на договорот за обука; £ 1.547 - 1.935 £ за такси класа; £ 292 за надомест на испит и 495 £ за годишен членарина ICAS / CIPFA. Ако не постојат услови за постојана едукација и лиценцирање, тие ќе бидат утврдени од страна на државата во која се работи.

така, Што е подобро за вас?

Ако сте заинтересирани за работа во странство или во мултинационална компанија, тогаш треба да се одлучат за КПД. Можете да дознаете повеќе во врска со најдобрите курсеви КПД подготовка овде. Алтернативно, ако сакате да започнете свој ревизија практика во Индија, да се одлучат за CA. дополнително, ГА испит е помалку скапи во споредба со испитување на КПД. Ниту еден од овие сертификати се подобри од други. Едноставно, тие се различни и се користат за различни намени. Можете да очекувате да се направи за иста плата и со ингеренциите оглед на тоа дека локацијата, работна позиција, компанијата, и работно искуство се исти. Тоа навистина се сведува на она што сакате да го направите и каде што сакаат да работат. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Other Posts You Might Enjoy:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Comment