CFA vs ФРМ: Кои сертификација е подобар?

CFA vs ФРМ: Кои сертификација е подобар?

Updated:октомври 21, 2018
Брус Welker, КПД

Е CFA или ФРМ подобро за вашата кариера?

Ова е еден од најчесто поставуваните прашања што студентите мора да се направи кога се одлучува да ги унапредат своите кариери во финансии. Вашиот избор е важно, бидејќи секоја од сертификати зема многу напорна работа, пари и време. Изборот може да биде тешко, ако не се свесни за нејзините клучни разлики. Примарната разлика помеѓу сертификати CFA и ФРМ е темите кои се обработуваат. CFA опфаќа широк спектар на теми во финансии, како и корпоративните финансии, управување со портфолио, сметководство, фиксен приход, и деривати. Од друга страна, ФРМ е специјализирана во управувањето со ризикот. исто така,, CFA и ќе се подготвува за кариера во инвестициското банкарство, управување со портфолио, финансиски истражувања. На ФРМ е погодна за оние кои сакаат да се направи кариера во управување со ризикот во банките, Министерството за финансии или во проценка на ризикот.

Што е CFA?

CFA залага за финансиски аналитичар и е потврда заработени преку CFA Институтот. CFAs се специјалисти во управување со инвестиции. Некои од популарните работни титули се одржа од CFAs вклучуваат портфолио менаџер, истражувачки аналитичар, и инвестициски банкар. Тие, исто така, имаат тенденција да работат во корпоративните финансии.

Што е ФРМ?

ФРМ се залага за Финансиски ризик менаџер и е сертификација понудени од страна на Меѓународната Здружение на специјалисти за ризикот. GARP и сертификација на ФРМ се меѓународно признати. FRMs процени ризикот на организацијата и да развијат стратегии за да се намали или да ја надомести. Тие може да се најде работа во банкарството, корпорации, управување со средства компании, и владата.

CFA vs ФРМ: Барања за сертификација

Со цел да стане CFA, мора да се запишат во програмата за сертификација понудени од страна на CFA Институтот. За да се запишат во програмата, ви се потребни четири години степен или комбинација на образование / работно искуство и да го положат три-дел испит ги опфаќа следните теми:
 • етика
 • управување со портфолио
 • сметководство
 • Корпоративните финансии
 • фиксен приход
 • капитални инвестиции
Тоа трае околу 300 часа на студии за да се помине секое ниво на CFA испит. исто така,, да ја прими повелбата, треба да имаат четири години работно искуство на сродни под CFA. Можете, исто така, мора да стане член на Институтот CFA.
Ако сакате да стане ФРМ, ќе мора да помине две-дел испит спроведено од страна на Меѓународната Здружение на специјалисти за ризикот (GARP) на следните теми:
 • квантитативна анализа
 • деривати
 • Вредноста изложена на ризик
 • кредитен ризик
 • операција на ризик
 • Базел норми
Тоа обично трае ФРМ кандидати најмалку 150 часа за да учат за секое ниво испит и GARP охрабрува FRMs да се 40 часа на продолжување на образованието на секои две години. Додека GARP не се јавите за било која специфична четири години услов степен или минималниот број на кредити часа, да се одржи работа во управувањето со ризикот, потребно е да имаат диплома. За да заработи или сертификација, да бидат подготвени да инвестираат значително време во студија подготовка и испит.

CFA vs ФРМ: Пат во кариерата

Тоа е типичен дека CFAs имаат повеќе можности за кариера од FRMs поради нивната широка студии и вештини, особено на раководни позиции. CFAs специјализираат во управување со инвестиции и максимизирање на фирмата, што може да се фрли широка мрежа кариера-мудар. CFAs обично работат во хеџ фондови, инвестициски банки, и корпоративните финансии прави инвестициското банкарство, управување со портфолио, и инвестициски фондови за истражување. Од друга страна, FRMs се многу повеќе специјализирани фокус на анализа на ризик и да пронајдат начини за да го минимизираат рамките на една компанија или портфолио. FRMs вообичаено имаат менаџерски и извршни ниво позиции кои се концентрираат на ризик и ризикот од инвестициите.

CFA vs ФРМ: Трошоци за сертификација

на CFA испит има една програма запишување такса од $450. Вкупно испит такси за секое ниво обично цена $930. CFA кандидати може да се очекува да плати $1,100 до $1,700 да се добие нивната повелба. Да ги преземе испит ФРМ, што треба да се плати $400 запишување такса во прилог на трошоци за секој испит. трошоци Дел I $875 и трошоците за Дел II $475. Можете да очекувате да платите $1,050 до $1,500 да стане ФРМ. помине стапки и за испити се во 40 проценти Ранг.

CFA vs ФРМ: платите

Платите за секоја професија зависи од насловот на работа, години искуство, и локација. Запишани Агент Плата CFAs да заработите плата меѓу $45,000 и $180,000 на годишно ниво во зависност од нивната позиција, Искуство, и индустријата. На палета на ФРМ плата е многу слична на плата опсег CFA. FRMs обично заработуваат $50,000 до $165,000.

така, Што е подобро за вас?

И двете ознаки се подеднакво почитуван од целиот свет, а ниту еден е подобро од другите. Едноставно, тие се различни. КПД vs МБА Додека ознака CFA е поширока во обем и се фокусираше во голема мера на инвестиции, на ФРМ е специјализирана за оценување и управување со ризикот на организацијата. Вашата одлука помеѓу двете е целосно зависи од местото каде што вашите интереси лежат и она што уживаат во тоа повеќе. Ако сакате да дознаете повеќе за најдобрите првично курсеви CFA you can go here. Не постои причина зошто да не може да има и. Сето тоа зависи од она што сакате да го направите со вашата кариера. Повеќето логично сценарио за тоа што и двете на CFA и ФРМ сертификација is if you are a CFA and would like to specialize in risk management. Запомнете, ознаката на ФРМ е начинот на кој повеќе специјализирани од CFA. така, тоа може да биде поволна за да имаат и. Јас би Ви препорачуваме да погледнеме во она што сакате да го направите со вашата кариера и да се избере еден. Потоа, откако ќе почнете вашата кариера, можете да одлучите дали тоа ќе биде корисно да се продолжи уште еден.

Other Posts You Might Enjoy:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Comment