CFA vs КПД: Која е најдобра за вас?

CFA vs КПД: Која е најдобра за вас?

Updated:октомври 15, 2018
Брус Welker, КПД

CFA vs. КПД

Професионалци во финансии често извршуваат професионални квалификации, со цел да ги унапредат своите кариери. Сертифициран јавен сметководител (КПД) и финансиски аналитичар (CFA) се debatably на двете најголеми престижни титули во своите области,. Кои се разликите, и кој е подобар? Примарната разлика помеѓу двете е она што секоја позиција опфаќа и можности за кариера. КПД се смета за "црн појас во сметководство" и ќе се подготвува за кариера во сметководство и ревизија, со оглед на тоа, CFA програма се фокусира на управување со инвестиции опфаќа широк теми како Корпоративни финансии, управување со портфолио, деривати, фиксен приход, Алтернативни инвестиции и ќе се подготвува за кариера во инвестициското банкарство, управување со портфолио, Финансиски истражувања итн. Наместо да се бара ова прашање дека "што е подобро?", ќе треба да се бара ", која е е подобро за ќе". А КПД е ознака за кои не се јавни сметководители, данок на сметководители, и финансирање на професионалци, кои сакаат титула која ја докажува нивната експертиза број Британија. А КПД исто така, има законски права да го потпише ревизорски извештај што го прави посебен наслов. Според AICPA, CPAs околу заработи 10-15% повеќе кога ќе почнат со работа во споредба со не-credentialed сметководители. Исто така, CPAs се повеќе атрактивни за работодавците од не-CPAs. КПД Плата Според U.S. Бирото за труд статистика (BLS), сметководител и ревизор занимања, која вклучува КПД меѓу другите сметководствени професионалци, се предвидува да порасне 13 отсто во периодот меѓу 2012 и 2022.

Што е CFA?

Наслов на CFA е златен стандард во финансии и инвестиции. Ако сте во потрага по кариера како капитал аналитичари, фонд менаџери, и професионалци во управување со средства или хеџ фонд куќи, ова е најдобриот наслов може да се добијат. CFAs се фокусираат на управување со инвестиции.
На врвот на работодавците на CFAs вклучуваат најпочитуваните финансиски корпорации во светот, како, JPMorgan, Ситигруп, Банката на Америка, и Велс Фарго.
Многу од нив се инвестициски банки, но на програмата CFA оди подалеку од тоа во знаење и вештини кои се најпогодни за глобалната професија управување со инвестиции од гледна точка на еден лекар.

CFA vs КПД: Апликацијата

Критериумите за подобност за титулата во КПД е највисока меѓу сите квалификации кои се поврзани со финансии. Мора да има најмалку 4 години диплома и во повеќето случаи, 150 кредит часови (еднакво на 5 години на високото образование) за да седат на испит. дозвола КПД е доделена од страна на секој од 55 членки или јурисдикција во САД. Поради високата бариера за влез и комплициран процес за апликација, тоа е доста предизвикувачки процес. На CFA е ознака доделена од страна на CFA Институтот, глобална организација непрофитна. Институтот е со седиште во САД, но постојат 3 регионални канцеларии и 200 local chapters around the world. Може да се применува преку Институтот и примена е релативно едноставен. Онолку долго колку што имаат диплома (не мора да значи 4 години), можете да седат на испит. Можете дури и да ги преземат за испит пред да дипломираат

CFA или КПД: Испит содржина и формат

КПД испит има 4 испит делови: Финансиско сметководство & Пријавување, ревизија & атестирање, Регулатива и бизнис средина & концепти. Испитот е 100% компјутеризирани се состои од повеќе избор прашања, симулации задача-базирани (студии на случај), и писмена комуникација. Можете да изберете да се земе 4 делови еден по еден, 2 во време, или дури 4 во исто време. Можете да седат на испит секое време во прозорецот тестирање во КПД испит, кој е прв 2 месеци од секој квартал и во секое Prometric центри низ САД. Исто така има и тестирање центри во Јапонија, Бразил и 4 Земји од Блискиот Исток.
Повеќето државни одбори бараат околу 1 година на сметководство искуство пред добивање на дозвола, и за повеќето држави ова искуство да биде надгледувана и заверена од страна на активно КПД.
испит формат на CFA е многу помалку флексибилни. Има 3 нивоа на испит, а вие треба да ги исполни во соодветна цел да се движи кон следниот. Испитот се фокусира на анализа и управување со портфолио, наместо на сметководствени финансиски, ревизија и оданочување. Тестот се спроведува двапати годишно ниво 1, и еднаш годишно ниво 2 и 3. Постојат многу меѓународни центри за тестирање за CFA испит во поголемите градови и области на метрополите. Иако технички може да заврши на CFA испит во рамките на 18 месеци (Ниво 1 во декември, Ниво 2 во јуни, Ниво 3 во јуни во годината, по), најголем дел од кандидатите се 4 години да ја заврши испити. Потребно е многу повеќе за да стане CFA од КПД. Ќе се бара да имаат 4 години работно искуство за да се добие ознака CFA. вашиот претпоставен, кој ќе го утврди вашето искуство, не треба да се биде CFA.

така, Кое е подобро?

При одлучувањето дали да се обратите за CFA или КПД, На прво и основно нешто што треба да се размислува за е вашата кариера. покрај тоа, Наслов на КПД има барање порестриктивни образование и искуство, но штом ќе добие квалификувани, процесот е многу побрзо. CFA има помал бариера за влез, но тоа трае многу подолго време да се заврши. Одлуката помеѓу овие две е во крајна линија зависи од вас и вашите цели во кариерата. Започнете со работа и со најдобар КПД Преглед на курсот или find the best CFA Study Materials

Other Posts You Might Enjoy:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Comment